Nieuwe btw-nummers in NL vanaf 2020!

Laatste reactie 19/02/2020 11:44 door Katleen
· Markeren als ongelezen
Support Irisoft 1 jaar geleden geplaatst
Btw-plichtigen in Nederland met een eenmanszaak (zzp / zelfstandige ) moeten vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer gebruiken. Welke gevolgen heeft dat voor u in België? 

Een ‘btw-id’. Dat is inderdaad de benaming van het nieuwe Nederlandse btw-identificatienummer. Het huidige btw-nummer of het zgn. omzetbelastingnummer of ob-nummer strookte niet meer met de privacyrichtlijnen. Vandaar dat alle Nederlandse btw-plichtigen met een eenmanszaak een brief gekregen hebben van de Nederlandse Btw-Administratie waarin hun een nieuw btw-nummer toegekend wordt.

Nu nog het ob-nummer, vanaf 1 januari 2020 het btw-id? Ja, tot en met 31 december 2019 wijzigt er dus niets en moeten de bestaande ob-nummers als btw-nummer gebruikt worden. Vanaf 1 januari 2020 mag dat nummer echter niet meer gebruikt worden in de relatie met klanten en leveranciers en is het verplicht om het nieuwe btw-id te gebruiken.

Let op! Het huidige btw-nummer of m.a.w. het ob-nummer blijft dus ook bestaan, maar dient uitsluitend voor de communicatie met de Nederlandse Belastingadministratie. Vergissingen liggen dus voor de hand...

U heeft Nederlandse klanten en leveranciers? Dan wordt het opletten geblazen. Veel boekhoudprogramma’s controleren immers bij het inboeken van een factuur automatisch het btw-nummer via de zgn. VIES-applicatie. Als u m.a.w. begin januari 2020 de facturen van het laatste kwartaal 2019 of van de maand december 2019, waarop nog de oude (huidige) nummers vermeld staan, gaat inboeken, dan zal het programma die nummers wellicht niet meer herkennen. In het slechtste geval zal u ze dan manueel moeten wijzigen, met belangrijk tijdverlies tot gevolg.

Tip 1. Vraag uw Nederlandse klanten en leveranciers met een eenmanszaak nu reeds naar hun nieuwe btw-nummer vanaf 2020 en maak voor uzelf reeds een overzicht van de oude en de nieuwe btw-nummers. Zo verliest u begin januari geen tijd met zoeken en vermijdt u dat uw btw-aangifte niet tijdig ingediend raakt, met alle gevolgen van dien...

Tip 2. Idealiter wordt uiteraard uw boekhoudprogramma aangepast, zodat het de oude nummers converteert in de nieuwe, maar of dat dit tijdig zal lukken, is maar de vraag natuurlijk...

Ook van belang voor uw intracommunautaire opgave! Dat spreekt voor zich. Deze zgn. IC-listing moet vanaf 1 januari 2020 de nieuwe Nederlandse btw-nummers bevatten, ook al vonden de intracommunautaire leveringen nog plaats in 2019 onder het oude btw-nummer.


Zorg ervoor dat u tijdig over het nieuwe btw-nummer van uw Nederlandse klanten en leveranciers met een eenmanszaak beschikt. Vanaf 2020 heeft u dat immers ook nodig voor onder meer uw IC-listing.

Dit advies komt uit:
BtwPRO
Katleen Hendriks 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb het nieuwe BTW nummer van een Nederlandse klant gebruikt op de factuur van januari.  Venice gaf me al de melding dat het niet correct is.  Echter bij 'VIES' geven ze aan dat het een geldig nummer is.  Nu krijg ik bij de 'BTW - opgave van de vrijgestelde intracommunautaire leveringen' ook geen BTW nummer bij die klant, maar een foutmelding.  Moet ik in Venice iets aanpassen zodat ze deze nieuwe nummers aanvaarden??
Support Irisoft 1 jaar geleden geplaatst
Beste Katleen

Met welke versie van venice werkt u ?

vanaf versie 11.60  is dit aangepast in venice
Katleen Hendriks 1 jaar geleden geplaatst
10.50 - dus moet ik de nieuwe versie ophalen?
Support Irisoft 1 jaar geleden geplaatst
inderdaad, en als u kunt wachten tot het einde van de maand dan komt versie 11.70 uit.

en dan bent u helemaal weer up to date.
Katleen Hendriks 1 jaar geleden geplaatst
We hebben de nieuwe versie geïnstalleerd, maar vraagt nu naar een aanpassing van registratiegegevens.  Wat moet ik nu doen?
Katleen Hendriks 1 jaar geleden geplaatst
't is opgelost! Bedankt!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 November 2019 om 14:16
Aantal lezers 5
Aantal reacties 7